Wat zijn Core Web Vitals en hoe verbeter je ze?
Core Web Vitals, Google’s Web Vital Scores, CWV: hoe je het ook noemt, de Core Web Vitals zijn niet te missen in de wereld van online marketing. En dat is met een reden! De Core Web Vital Scores geven namelijk aan hoe snel en soepel je website werkt. Belangrijke informatie dus waarmee je je website kunt perfectioneren.
Wil je meer weten over wat Core Web Vitals zijn en hoe je ze inzet voor betere SEO-prestaties? Lees dan deze blog. Daarin leggen we uit wat Core Web Vitals zijn en hoe je die scores verbetert.
Wat zijn Core Web Vitals van Google?
Google’s Core Web Vitals zijn een set van factoren die de kwaliteit van de gebruikerservaring op een website meten. Google vindt deze scores erg belangrijk en gebruikt ze als ranking factor. De Core Web Vitals hebben dus invloed op hoe hoog je website scoort in de zoekresultaten én hoe je gebruikers je website ervaren.
De Core Web Vitals bestaan uit de volgende onderdelen:
- Largest Contentful Paint (LCP)
Dit is hoe lang het duurt voordat het grootste zichtbare element is geladen en je een bruikbare versie van de pagina ziet. Een goede LCP-score ligt onder de 2,5 seconden. - First Input Delay (FID)
Dit is de reactietijd van de pagina, dus de tijd tussen een actie (bijvoorbeeld een klik) van de gebruiker en de reactie van de pagina. Een goede FID-score ligt onder de 100 milliseconden. - Cumulative Layout Shift (CLS)
Dit is de mate waarin elementen op de pagina verschuiven tijdens het gebruik van de pagina. Een goede CLS-score ligt onder de 0,1.
Waarom zijn de Core Web Vitals belangrijk voor SEO?
Na het lezen van de uitleg over LCP, FID en CLS heb je vast al een vermoeden waarom de Core Web Vitals belangrijk zijn voor SEO. Die scores geven namelijk aan hoe gebruiksvriendelijk je website is voor bezoekers. Goede scores zijn niet alleen belangrijk om gebruikers op je website te houden, maar spelen ook mee in de ranking van Google. Presteert je website goed op de Core Web Vitals? Dan blijven bezoekers dus langer op je website en zal Google je hoger plaatsen in de zoekresultaten.
Ben je benieuwd naar de huidige status van je website? Gebruik dan een Core Web Vitals checker als Google PageSpeed Insights om inzicht te krijgen in je website.
Hoe verbeter je Core Web Vitals voor SEO?
Nu je weet waarom Google’s Core Web Vitals belangrijk zijn voor SEO, wil je die scores natuurlijk optimaliseren. Daarom hebben we enkele tips op een rijtje gezet waarmee je de Core Web Vitals verbetert:
Optimaliseer afbeeldingen
- Comprimeer afbeeldingen om hun bestandsgrootte te verkleinen.
- Gebruik moderne bestandsformaten, zoals WebP, in plaats van JPEG of PNG.
- Gebruik lazy loading, zodat afbeeldingen alleen worden geladen wanneer ze in beeld komen.
- Om nog meer uit je afbeeldingen te halen, optimaliseer je natuurlijk ook de alt tags!
Verbeter de laadtijd van je website
- Verwijder onnodige JavaScript- en CSS-bestanden.
- Maak gebruik van caching en content delivery networks (CDNs).
- Optimaliseer de serverresponstijd.
Minimaliseer lay-out verschuivingen
- Geef afmetingen op voor afbeeldingen en video’s.
- Plaats belangrijke content bovenaan de pagina.
- Vermijd het gebruik van dynamische elementen die plotseling van grootte kunnen veranderen.
Wil jij ook een geweldige gebruikerservaring op je website?
Om de gebruikers van je website de ultieme ervaring te geven, is het optimaliseren van de Core Web Vitals een must. Bovenstaande tips helpen je daarmee al aardig op weg. Wil je nog meer uit je website halen en je bezoekers de ultieme gebruikerservaring geven? Schakel dan onze Groei Experts in! Ze helpen je graag met het optimaliseren van je website.