Wat is een sitemap? En hoe je die maakt
Een sitemap is een lijst met alle pagina’s van je website. Superhandig natuurlijk, want zo weten zoekmachines precies welke pagina’s bestaan op je website. In de sitemap vindt een zoekmachine, zoals Google, namelijk wat de structuur is van je website en hoe de navigatie tussen alle pagina’s verloopt. En dat is belangrijk voor de SEO van je website. Wil je weten wat een sitemap is, welke soorten er bestaan en hoe je een sitemap maakt? Lees dan snel verder! Dat leggen we allemaal uit in deze blog.
Wat is een sitemap?
Een sitemap is een lijst waarin je alle pagina’s van je website vindt. Je website bestaat namelijk uit een aantal hoofd- en subpagina’s. In de sitemap wordt duidelijk en overzichtelijk wat de structuur is van al die pagina’s. De crawlers van zoekmachines lezen deze sitemap om door je website te navigeren en alle pagina’s te vinden. Dat is nodig zodat zoekmachines je pagina’s kunnen indexeren.
Wil je nog hoger in de zoekresultaten van Google terechtkomen? Zorg dan dat al je belangrijke pagina’s in de sitemap staan. Daarnaast komt het de SEO ten goede om onder andere ijzersterke koppen te schrijven, schema markup toe te voegen aan je website en de alt tekst van afbeeldingen te optimaliseren.
Het belang van een sitemap voor SEO
Een sitemap is dus een soort routekaart voor je website, die zoekmachines de weg wijst. Daardoor begrijpt bijvoorbeeld Google hoe je website in elkaar zit en kan de zoekmachine pagina’s indexeren. Kort gezegd is een sitemap dus onmisbaar om de pagina’s van je website vindbaar te maken voor zoekmachines. En dat is essentieel voor (hoge) posities in de zoekresultaten.
Verschillende soorten sitemaps
Sitemaps bestaan in verschillende soorten. De twee hoofdtypen zijn een sitemap in HTML en een sitemap in XML. Ieder type heeft zijn eigen voordelen en doel.
Wat is een HTML sitemap?
Tot nu toe hebben we het voornamelijk gehad over sitemaps voor zoekmachines. Sommige sitemaps zijn echter juist bedoeld voor menselijke websitebezoekers. Daar komen HTML sitemaps om de hoek kijken. Zo’n HTML sitemap heeft dezelfde lay-out als de rest van je website en bestaat in de basis uit linkjes naar de verschillende onderdelen van je website. Dat geeft bezoekers een duidelijk overzicht van de structuur en inhoud van je website.
Bijkomend voordeel van een HTML sitemap, is dat bezoekers makkelijker over je website kunnen navigeren en dus de pagina’s vinden die ze zoeken. Daardoor blijven ze langer op je website en dat geeft je website weer meer waarde in de ogen van zoekmachines. Daarnaast geven interne links op je website waarde door aan de pagina’s op je website waarnaar ze verwijzen.
Natuurlijk is het belangrijk dat de navigatiestructuur van je website zo duidelijk is dat bezoekers eigenlijk geen HTML sitemap nodig hebben. Zorg daarom allereerst dat bezoekers via het menu op je website altijd op de belangrijkste pagina’s terechtkomen.
Wat is een XML sitemap?
Dan de XML sitemap: deze sitemap is, in tegenstelling tot de HTML sitemap, vooral voor zoekmachines en webbouwers gemaakt. De opmaak is dan ook een stuk minder overzichtelijk voor gewone websitebezoekers. Ook is de XML sitemap meestal niet zomaar als een linkje op de website te zien. Wil je de XML sitemap van een website vinden? Type dan ‘robots.txt’ achter de ‘/ ‘ van de domeinnaam. Daar vind je het linkje naar de sitemap. Wanneer een zoekmachine de sitemap van je website vindt, kan die meteen alle pagina’s op je website zien en crawlen. Ook de pagina’s die een crawler van bijvoorbeeld Google niet bij een reguliere crawl zou vinden.
Kortom, een XML sitemap zorgt ervoor dat een crawler alles pagina’s van je website vindt. En dat is natuurlijk heel belangrijk voor SEO. Zonder gevonden pagina’s, namelijk ook geen posities in de zoekresultaten. Zorg daarom altijd dat al je pagina’s, en in ieder geval de belangrijkste, in de XML sitemap staan.
Hoe maak je een sitemap?
Hoe je een sitemap maakt, hangt af van welk type je wilt gebruiken.
Een HTML sitemap maken
Een HTML sitemap maak je op dezelfde manier als andere pagina’s op je website. De HTML sitemap is dan ook een losse pagina op je website. Om de linkjes te verzamelen, kun je een plugin gebruiken die automatisch alle pagina’s van je website verzamelt. Nadeel is wel dat hierdoor ook pagina’s in het overzicht belanden, die je liever niet zichtbaar maakt.
In een plugin kun je vaak gebruikmaken van een shortcode. Door verschillende shortcodes te gebruiken, bepaal je of je alle pagina’s, alleen hoofdpagina’s of ook bepaalde subpagina’s in de sitemap wilt laten zien
Tot slot heb je de optie om handmatig een HTML sitemap te maken. Dat is echter wel een tijdrovende klus en vereist handmatige aanpassingen bij elke verandering aan je website. Plaats de link naar de HTML sitemap op een goed vindbare plek, bijvoorbeeld in de footer, zodat bezoekers je sitemap makkelijk kunnen vinden wanneer ze de weg kwijt zijn.
Een XML sitemap maken
Een XML sitemap komt op een andere manier tot stand dan een HTML sitemap. In WordPress doe je dat vaak met een plugin. Gebruik bijvoorbeeld de bekende plugin Yoast, die ervoor zorgt dat er automatisch een dynamische XML sitemap wordt gemaakt. Die sitemap wordt automatisch geüpdatet wanneer je een nieuwe pagina, blog of ander onderdeel toevoegt.
Gebruik je geen WordPress? Dan zijn er andere opties om een XML sitemap te maken, zoals met XML sitemaps generators. Hier zijn verschillende opties voor, waaronder een generator van Google zelf.
Je sitemap indienen
Heb je een sitemap van je website en is die helemaal up-to-date? Dan kun je die indienen om ervoor te zorgen dat Google de recentste versie van je XML sitemap heeft. Het indienen van de sitemap kan via Google Search Console. Volg daarvoor de volgende stappen:
- Log in bij Google Search Console.
- Ga in het menu aan de linkerkant van de pagina naar het kopje “Indexeren” en klik daaronder op “Sitemaps”.
- Heb je al eerder een of meerdere sitemaps ingediend? Dan zie je die hier. Dit is dus ook de plek waar je moet zijn voor het controleren van je huidige sitemap(s). Je kunt namelijk zien wanneer je sitemap door Google is gelezen en of die poging succesvol was.
- Wil je een nieuwe sitemap indienen? Plak de URL in de bovenste balk en klik op “Verzenden”.
Nu kun je ook van de nieuwe sitemap zien wanneer deze voor het laatst is gelezen en of dat succesvol was. Wil je zien welke pagina’s uit je sitemap ook daadwerkelijk zijn geïndexeerd? Klik dan op “Pagina’s” onder het kopje “Indexeren”. Daar vind je alle informatie over de pagina’s in je sitemap, hun status en eventuele foutmeldingen.
Sitemap nodig? Laat Groei Experts je helpen!
Nu je weet wat een sitemap is en hoe je die maakt, kun je natuurlijk zelf aan slag gaan. Het is belangrijk voor de SEO, en dus ook zichtbaarheid, van je website om een goede sitemap te hebben. Daarom kun je er ook voor kiezen om SEO en het maken en optimaliseren van sitemaps uit te besteden aan een online marketing bureau. Wil je zeker weten dat je sitemap in orde is en je optimaal vindbaar bent? Schakel dan Groei Experts in. Onze ervaren SEO Experts helpen je graag verder.